10 september 2021
18:00

Forshaga IF

Referat: Grums IK - Forshaga IF

Grums brukar vara starka hemma på Idrottsparken. Senast man föll i en tävlingsmatch var det 3 juli 2019 (2-3 mot Fiskevik) men när Forshaga nu kom på besök blev det en blytung förlust. 5-1 vann gästerna med efter 3-1 i paus.
Efter Grums förlust mot Forshaga på Ängevi den 30 juli har GIK radat upp idel segrar.
Forshaga tog tag i matchen direkt. Man pressade Grums backlinje hela tiden, såg till att Bastian och Damir på mittfältet inte fick vända upp i spelet, och Grums tog sig helt enkelt inte ur knipan.
1-0 kom också tidigt, redan efter 5 minuter. Bollvinst gav en frispark och tryck in mot grumsmålet. Bollen studsade rätt för Johan Mejer som från nära håll kunde stöta in ledningsmålet.
Efter en kvart av gästdominans började Grums ta sig in i matchen. Man började helt enkelt spela bättre. Efter 19 minuter kom också kvitteringen. Filip Jansson tog sig fram till vänster, Sebastian Lundqvist lämnade bakåt och förre Forshagaspelaren Emil Thodal satte behärskat in 1-1.
Minuten efter var vi beredda på en helomvändning för Grums. Filip Jansson befann sig helt fri med målvakten, men närskottet hamnade rakt på Anton Eriksson i Forshagas mål.
Gästarna roffade åt sig ledningen på nytt. Ny bollvinst (ständigt dessa bollvinster, eller bolltapp från Grums om ni så vill) och omställning som gav friläge för Mattis Berg.
Runt halvtidsvilan hände avgörande saker, Sebastian Lundqvist fick bra läge, dundrade bollen i stolpen. Forshaga vände och efter hörnan därpå kom 1-3, Bollen damp ned framför fötterna på Mattis Berg. Målet föranledde våldsamma protester från hemmaspelarna. Men det renaderade bara i att Emil Thodal, som ansåg sig förfördelad, fick gult kort för protest. Det var en påstådd armåge i nyllet på Emil som utlöste protestvågen.
Så direkt i inledningen av andra halvlek, det hade inte förrunnit en minut, letade sig bollen ut på högerkanten till Jakob Kindbom som med ett vådaskott hittade det bortre krysset. 1-4 där var naturligtvis en monumental uppförsbacke för Grums.
Hemmalaget gick ned på trebackslinje, skickade in Pablo Torrijos Munos som spelförande länk och det blev ett lyft.
Då kom nästa kalldusch. Simon Widström låg först i en löpduell, som han enkelt såg ut att vinna, då drog han en insida lår, och Jakob Kindbom kunde enkelt friställd göra 1-5.
Det blev inga fler mål. Forshaga hade ett bekvämt resultat att spela på, såg till att inte släppa till något. Alltid 8 man på rätt sida bollen.
Forshaga gör en väldigt bra match. I inledningen kopierar man framgångsrecepten från mötet på Ängevi. Stark press och massor av spelare runt bollen. Man springer helt enkelt mer än Grums, flyttar spelare till situationen och ser till att han tillräckligt med spelare på rätt sida bollen.
Framåt tar man tillvara på de tillfällen som ges. Man är starka på fasta situationer och ruggit effektiva i avsluten. En effektivitet som Grums saknar, eller saknade i varje fall idag.
Grums får inte till något bra spel, mycket tack vare att Forshaga stör det mesta. Sedan kan man alltid, med grumsfägade glasögon, fundera på om avsluten i de avgörande lägena hamnat rätt, i vilken riktning hade matchen tagit då.
Grums förlorar klart. Nu avgörs vilket virke laget är byggt av. Det gäller att studsa tillbaka. På papperet två svåra matcher väntar, Västanvik borta och Töcksfors hemma.
Grums leder fortfarande serien. Skall vi döma av dagens match så kommer största hotet från Forshaga, sex pinnar efter. Men nu tog Forshaga in 8 mål på Grums fina målskillnad.
Laget: Erik Lönn - Meriva Waysi, Simon Widström (ut 60), Niklas Andersson (ut 52, in 60), Andreas Ragnarsson - Damir Horvat, Bastian Rojas Diaz, Emil Thodal (ut 60) - Adam Jansson, Filip Jansson (ut 70) - Sebastian Lundqvist (ut 64) - Pablo Torrijos Munos (in 52), Robin Frisell (in 64), Ismala Sambou (in 60), David Klarén ( in 70)